Yoğurda eklenir eklenmez besin değerini 2 katına çıkıyor: Mutfakların şahı işbaşında!

Balin Probiyotik Etkileri Yoğurda Nasıl Katkı Sağlıyor?

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, balın probiyotik etkileri artırma konusundaki rolünü ortaya koydu.

Sağlıklı, iltihap giderici, antioksidan ve antibiyotik özelliklere sahip olan balın, yoğurda eklendiğinde bu fermente süt ürününün probiyotik gücünü artırdığı keşfedildi. Araştırmacılar, balın probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini belirtti.

Mayo Clinic’e göre, balın gastroenterit kaynaklı ishalin önlenmesine yardımcı olabileceği ve oral rehidratasyon tedavisinde kullanılabileceği yönünde kanıtlar bulunuyor. Beslenme uzmanı Dawn Jackson Blatner ise balın hem probiyotik hem de prebiyotik özelliklere sahip olduğunu ve bağırsak florasının sağlığına katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Bağırsakta toksik maddelerin atılmasını sağlıyor

Yoğurt ise, sütten daha kolay sindirilebilen bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak öne çıkıyor. İspanyol Kalp Vakfı’na (FEC) göre, yoğurdun probiyotik etkisi, laktoz intoleransı semptomlarının iyileştirilmesine, rotavirüs ve antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisine yardımcı oluyor. Ayrıca, bağırsakta toksik ve kanserojen maddelerin atılmasını desteklerken, bağışıklık hücrelerinin doğal üretimini artırıyor.

Bal ve yoğurt kombinasyonu, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ancak, balın yüksek kalorili olduğu göz önünde bulundurularak ölçülü tüketilmesi öneriliyor. Bu güçlü ikili, sindirim sağlığını desteklemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal bir tercih olabilir.

Akdeniz diyetinde yaygın bir lezzet

Akdeniz diyetinin yaygın bir kombinasyonu olan yoğurt ve bal, hem lezzet hem de sağlık açısından dikkat çekiyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden (UIUC) yapılan iki araştırmaya göre, sabahları bir kase sade yoğurda bir kaşık bal eklemek, kahvaltınızı tatlandırmanın yanı sıra yoğurttaki probiyotik kültürleri artırıyor.

UIUC Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde doçent ve The Journal of Nutrition’da yayımlanan çalışmaların ortak yazarı olan Hannah Holscher, yoğurt ve balın mutfak uyumunu ve bunun gastrointestinal mikrobiyom üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti. Holscher, Yunan yoğurtları gibi fermente süt ürünlerinin, sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen, ruh hali ve bilişsel işlevler üzerinde olumlu etkiler sağlayan Bifidobacterium animalis (B. animalis) gibi probiyotik suşlar içerdiğini ifade etti.

Holscher, sindirim sürecinde ağız, mide ve bağırsaktaki enzimlerin besin emilimini kolaylaştırdığını ancak aynı zamanda yararlı probiyotik bakterilerin canlılığını azalttığını vurguladı. Araştırmalar, balın yoğurttaki probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini ortaya koydu. Holscher, laboratuvar çalışmasının sonuçlarının insanlarda gerçek dünya uygulamalarına dönüştürüldüğünü belirtti.

Yoğurt ve bal kombinasyonu, hem Akdeniz diyetinin bir parçası olarak hem de sindirim sağlığını destekleyen güçlü bir ikili olarak öne çıkıyor. Bu lezzetli ve sağlıklı seçenek, kahvaltı sofralarına hem tat hem de fayda katıyor.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.