Yargıtay’dan Emsal Nitelikte Mal Paylaşımı Kararı

Yargıtay’dan Mal Paylaşımı Davalarına İlişkin Önemli Karar!

Boşanma davalarının ardından mal paylaşımı (mal rejiminin tasfiyesi) davaları oldukça önemli bir konuyu oluştururken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karara imza atıldı. Yargıtay, mal rejiminin tasfiyesinde eşler arasındaki devirlerin bağış olarak değerlendirilmesi için, ‘bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiğini’ belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan alınan bilgilere göre, Kuşadası’nda mal rejiminin tasfiyesiyle ilgili ilk derece mahkemesi, boşanma davası dosyasındaki davacının ifadeleri doğrultusunda gerçekleşen devrin bağış niteliğinde olduğuna hükmetti. Bu nedenle kooperatif hissesinin kişisel mal niteliğinde olduğunu ve davacının kişisel malın tasfiyesiyle katılma alacağı talebinde bulunamayacağını belirterek davayı reddetti.

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz eden davacı erkek vekili, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından yapılan itirazları haklı bulmadı ve itirazı reddetti.

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya yaptığı devrin bağış olarak kabul edilemeyeceğini belirterek temyiz isteminde bulundu ve dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara göre, mal rejiminin tasfiyesinde devrin bağış olarak kabul edilmesi için bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiği vurgulandı. Yani, bağış iradesinin net bir şekilde ifade edilmediği durumlarda devir işlemi bağış olarak değerlendirilemez.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise, Yargıtay’ın kararının hakkaniyete ve doktrin görüşlerine uygun olduğunu dile getirerek, eşler arasındaki dayanışma ve güven ilişkisiyle gerçekleştirilen devir işlemlerinin genellikle bağış olarak kabul edildiğini belirtti.

Related Posts

CHP Kurultayı davasında ‘mahkeme’ krizi! Son sözü AYM söyleyecek

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 12 kişi hakkında açılan davanın hangi mahkemede görüleceğine yönelik hukuki tartışma Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CMK’nın 5’inci maddesinin 2’nci fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne norm denetimi başvurusunda bulundu.

Sünnet Düğününde Traktör Konvoyu

Düzce’de çiftçiler, 5 yaşındaki Mahir’in sünnet düğünü için traktörlerle konvoy oluşturdu.

Tarsus’ta Yeni Cami ve Kur’an Kursu Protokolü İmzalandı

Mersin Tarsus’ta hayırsever Mustafa Kaplan tarafından cami ve Kur’an kursu yapımı için protokol imzalandı.

Yedikule Hayvan Barınağı’nda 2. Etap Tamamlandı

Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’nda, 500 hayvan kapasitesine sahip 2. etap modernizasyon çalışmaları tamamlandı. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, barınağın modernize edilmesi için yapılacak 4 etaplık projeyi anlattı ve hayvanların konforlu yaşam alanlarına kavuşmalarını sağlamak için çalışmalara hız verileceğini belirtti.

Aliya’nın İzinde, Umudun Peşinde: Marş Mira 2025 Projesi Gerçekleştirildi

Uluslararası GENÇ Derneği gönüllü gençleri, Aliya’nın İzinde, Umudun Peşinde: Marş Mira 2025 projesini gerçekleştirdi. Proje Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. ve Aliya İzetbegoviç’in doğumunun 100. yıl dönümünde; Aliya’nın çizdiği perspektiften bakmak ve emanetini sahiplenmek amacıyla farklı sivil toplum kuruluşlarından gelen katılımcılar, Marş Mira yürüyüşüne ve Aliya’yı anma programına katıldı.

Tripolis Antik Kentinde Yeni Villa Keşfi

Buldan’daki Tripolis Antik Kenti’nde, 1600 yıllık freskli yeni bir villa ve balık havuzu bulundu.