Türkiye’de imalat sektörü 5 ayın en düşük seviyesinde

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI endeksi, Mart ayında 47,3 olarak kaydedildi ve böylece faaliyet koşullarındaki yavaşlama eğilimi bir yıl daha devam etti. Endeks, eşik değeri olan 50’nin altında kalarak üretim sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Şubat ayı İmalat PMI verileri açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen verilere göre, imalat PMI, şubatta 48,3 seviyesinden 47,3’e gerileyerek, sektördeki daralmanın hızlandığını ve ilk çeyreğin sonuna doğru olumsuz koşulların devam ettiğini gösterdi.

Mart’ta 47,3 olarak ölçülen endeks, Şubat’taki 48,3 seviyesine göre azalma kaydederek 2024’ün Ekim ayından bu yana en düşük değere ulaştı.

Martta yeni siparişler art arda 21. kez aylık bazda yavaşlama sergiledi. Söz konusu yavaşlama geçen yılın Ekim ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de Kasım 2022’den bu yana en sert düşüş görüldü. Anket katılımcıları, Mart ayında zorlu piyasa koşullarının yeni siparişlerdeki yavaşlamada belirleyici rol oynadığını ve üretimin azalmasında da etkili olduğunu belirtti.

ÜRETİMDE YAVAŞLAMA EN SERT DÜZEYDE KAYDEDİLDİ

Üretimdeki yavaşlama eğilimi, bir yılı geride bırakırken, aynı zamanda Ekim 2024’ten bu yana en sert düzeyde kaydedildi. İmalatçılar, yeni siparişlerdeki ivme kaybına bağlı olarak mart ayında istihdamı dördüncü ay peş peşe azalttı. Ancak bu azalma ılımlı gerçekleşti ve aralık ayından bu yana en düşük oranda ölçüldüğü belirtildi. Mart ayında satın alma faaliyetlerinde gerileme yaşanırken, girdi ve nihai ürün stoklarında önemli bir değişim olmadı. Nihai ürün stoklarındaki yatay seyir, on aylık düşüş trendini sonlandırdı.

Zayıf girdi talebi, tedarikçilerin teslimat sürelerini hızlandırmasına olanak tanıdı. Teslimat süreleri, son altı ayda ilk kez ve Aralık 2022’den bu yana en zirve oranda azalış gösterdi. Mart ayında girdi maliyetleri, büyük ölçüde liradaki zayıflığa bağlı olarak keskin şekilde artmaya devamlılık gösterdi. Ancak enflasyon hız keserek son üç ayın en düşük seviyesine iniş gösterdi. Nihai ürün fiyatlarındaki artış da yavaşladı ve yıl başından bu yana en düşük oranda gerçekleşti belirtildi.

Related Posts

Eski devlet başkanı hakkında tutuklama talebi! Bir ülke daha fokur fokur kaynıyor…

Yonhap’ın haberine göre, Yoon’un sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturmayı yürüten ekipten yapılan açıklamada, özel yetkili savcı Cho Eun-suk’un, Seul Merkez Bölge Mahkemesine başvurduğu belirtildi. Açıklamada, Cho’nun, “yetkisini kötüye kullanma …

İngilizler, İsrail’in gizlediği gerçeği ortaya çıkardı

İsrail’in gizlediği füze saldırıları, İngiliz The Telegraph gazetesine sızdırılan uydu görüntüleriyle ortaya çıktı. Görüntüler, İran’ın doğrudan beş İsrail askeri tesisini vurduğunu ortaya koydu.

Hamaney İsrail savaşının ardından ilk kez kamuoyu karşısında

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu önüne çıktı.

Saat verildi: Saraçhane kararının ardından Özdağ’dan flaş hamle!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün bir görüşme gerçekleştirecek.

Timur Soykan kimdir? Timur Soykan neden gözaltına alındı?

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı. Haberi, gazeteci Şule Aydın duyurdu. Timur Soykan kimdir? Timur Soykan neden gözaltına alındı?

Avrupa kavruluyor! Sıcaklıklar rekor kırarken klima kullanımı neden hala oldukça nadir? ‘Sıcaklığı 4 derece arttırıyor’

Avrupa’yı etkisi altına alan rekor sıcaklıklar, kıtayı iklim değişikliğinin acı gerçekleriyle yüzleştiriyor. ABD ve Türkiye’ye kıyasla çok daha düşük klima kullanım oranına sahip Avrupa’da, tarihsel alışkanlıklar, yüksek enerji maliyetleri ve mimari engeller, serinleme çabasını zorlu bir ikileme dönüştürüyor.