Otomotiv devlerinden biri 20 bin işçiyi işten çıkarıyor, fabrikaların neredeyse yarısını kapatıyor

Nissan, Tochigi’deki Akıllı Fabrikada İşten Çıkarmaları Duyurdu

Nissan Motor’un Tochigi’deki “Nissan Akıllı Fabrika” üretim hattında bir işçi olan Japonya’nın en büyük fabrikasında büyük değişiklikler yaşanıyor. Tesis, Tokyo’nun 105 kilometre kuzeyinde, Kaminokawa şehrinde yer alıyor.

Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Nissan, zorlu bir yılın ardından yaklaşık 11 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, Kasım ayında duyurulan 9.000 işten çıkarma planının yanı sıra toplamda 20.000 kişiyi etkileyecek geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak açıklandı. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 15’lik bir azalma bekleniyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının bir parçası olan Nissan, bir dönem dünya genelinde en çok satış yapan otomobil üreticisi unvanına sahipti (2017-2018).

Yeniden yapılanma süreci üretim, satış, idari işler ve araştırma-geliştirme alanlarında çalışanları ve dış işbirlikçileri etkileyecek. Nissan, hangi fabrikaların kapatılacağını henüz açıklamazken, İngiltere’nin Sunderland şehrinde bulunan Avrupa’daki tek fabrikasının kapanmayacağı belirtiliyor. Bu fabrikada yaklaşık 6.000 kişi istihdam ediliyor.

Nissan’ın fabrika sayısının 2027’ye kadar 17’den 10’a düşmesi bekleniyor ve şirket bu sayede 500 milyar yen (yaklaşık 3,13 milyar avro) tasarruf sağlayacak. Ayrıca, maliyetleri azaltmak amacıyla daha az tedarikçiye yönelen bir tedarik zinciri reformu da planlanıyor.

Nissan’ın yeni CEO’su Ivan Espinosa, geçtiğimiz ay göreve başladı.

Espinosa, yaptığı açıklamada, “Zorlu 2024 mali yılı ve değişken maliyetlerin artmasıyla birlikte, karlılığa odaklanırken işimizi daha büyük bir aciliyetle geliştirmeliyiz” dedi. Espinosa, 13 Mayıs 2025’te Japonya’nın Yokohama şehrinde basın toplantısı düzenledi ve şirketin 2027 mali yılına kadar yedi araç fabrikasını kapatacağını ve 20.000 kişilik iş gücünü azaltacağını duyurdu. Yeni yönetimin, şirketin istikrarlı bir şekilde toparlanması için gereken tüm adımları atacağını vurguladı.

Related Posts

Tavuk eti üretimi mayısta yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 241 bin 782 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azalışla 1 milyar 526 milyon 665 bine geriledi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Son 7 yılda tekstil sektöründe 298 şirket konkordato ilan etti!

“2025 yılı için öngörülen kayıp 1 milyar doları bulacak”

Bakan Şimşek’ten vergi denetimi paylaşımı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden son zamanlarda artan vergi tahsilatına ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Şimşek, paylaştığı grafik ile denetimlerde daha çok “büyük ölçekli” mükelleflere odaklanıldığı mesajını …

Yabancı hisse almaya devam etti

Yabancı hisse almaya devam etti

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı