OECD Türkiye için enflasyon beklentisini açıkladı

OECD Küresel Ekonomik Büyüme Tahminini Aşağı Yönlü Revize Etti

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ticaret politikasındaki belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a çekti. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için 2025 ve 2026 büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Rapora göre, Türkiye’de enflasyonun 2026’nın son çeyreğinde yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor.

OECD, “Belirsizlikle mücadele, büyümeyi canlandırma” temasıyla Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, son dönemde ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler kayda değer bir artış gösterdi.

Bu doğrultuda, küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden OECD, küresel ekonomide geçen yılki yüzde 3,3 büyümenin ardından bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9 büyüme öngörüyor. Ayrıca, ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin olması beklenirken, Çin ve diğer ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama yaşanması öngörülüyor.

ABD ekonomisinin 2024’te yüzde 2,8 büyüdüğü, ancak bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüme beklediği belirtiliyor. Avrupa Bölgesi’nde büyümenin 2024’teki yüzde 0,8’den bu yıl yüzde 1 ve 2026’da yüzde 1,2’ye çıkması tahmin ediliyor.

Çin ekonomisinin büyüme hızının da yavaşladığı belirtiliyor. Türkiye için ise büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilerek 2025 ve 2026 için sırasıyla yüzde 2,9 ve 3,3 olarak güncellendi.

OECD’nin değerlendirmesine göre, enflasyonun düşmesinde belirleyici olan sıkı para politikası sayesinde Türkiye ekonomisinde enflasyonun 2026 yılı sonunda yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, politika faizinde kademeli bir düşüş öngörülüyor, bu da tüketimi ve yatırımları destekleyebilir.

Türkiye’de makro ekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi ve yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülkenin büyüme potansiyelini artırabilirken, yatırımcı güveninin artırılması ve doğrudan yatırımların çekilmesi için öngörülebilir bir politika ortamının oluşturulması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Mevduat faizleri rekor seviyede: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar?

Mevduat faiz oranlarında yaşanan son gelişmeler yatırımcıların yakın takibinde. Özellikle yüksek tutarlı tasarruflarını değerlendirmek isteyenler, bankaların sunduğu güncel oranlara göre aylık kazançlarını hesaplıyor. Peki, 500 bin TL’nin 32 günlük mevduat getirisi ne kadar? İşte banka banka güncel mevduat faizi oranları…

Bakan Ersoy’un yatı 283 daire ediyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Yunanistan’a gittiği lüks yat gündemdeki yerini koruyor. Ahmet Hakan’la tatil yapan Ersoy’un lüks yatı, ekonomik krizin giderek derinleştiği koşullarda tepki çekti. Alım gücünün düştüğü, fahiş kira ve …

TESK Başkanı Palandöken’den araç muayenesi ve kredi kartı isyanı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, araç muayenelerine ve kredi kartı tahsilat ücretlerine ilişkin bir açıklama yaptı. “KREDİ KARTI TAHSİLAT FARKI KABUL EDİLEMEZ” Palandöken sosyal medya hesabı X’ten yaptığı …

Fed yetkilisinden faiz indirimine yeşil ışık

ABD Merkez Bankası yöneticilerinden Christopher Waller, Fed’in faiz indirimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Waller, Fed’in gelecek ay faiz indirimine gidebileceğini belirtti.

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.