Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru, Gözlem İpuçları ve Özellikleri

Gökyüzünün en muhteşem görsel şölenlerinden biri olan Eta Aquarid meteor yağmuru, şu günlerde en yüksek noktasına ulaşacak ve meraklılarının atmosferden geçen sayısız meteoru görme fırsatı olacak.

Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan kopan parçaların neden olduğu bu meteor yağmuru, NASA’ya göre hızla hareket eden göktaşları ve uzun, parlak kuyruklarıyla bilinmektedir.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde en yoğun aktivitesini yaşayacak olan Eta Aquarid meteor yağmurunda, karanlık ve kırsal bölgelerde saatte 50 meteor görülebileceği tahmin edilmektedir.

Güney yarımküredeki gözlemcilerin en iyi manzarayı yakalayacağı düşünülürken, kuzey yarımküredeki izleyicilerin özellikle ışık kirliliği olmayan kırsal alanlarda saatte 10 meteora şahitlik edebileceği belirtilmektedir.

20 Nisan’dan beri aktif olan Eta Aquarid meteor yağmuru, farklı uzmanlara göre en yoğun etkinliğini 5 veya 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecektir.

Gözlemcilerin en iyi sonuçları alabilmek için sabaha karşı 03:00 ile güneşin doğuşuna kadar gökyüzüne bakmaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’den de aynı saatlerde meteorların gözlemlenebileceği belirtilmektedir.

En iyi deneyimi yaşamak isteyenler, gözlerini karanlığa en az 30 dakika alıştırarak meteorları daha rahat gözlemleyebilirler. Hızlı geçen meteorlar nedeniyle teleskop veya dürbün gerekmeyecektir.

5-6 Mayıs tarihlerinde zirvesini yaşayacak olsa da Eta Aquarid meteor yağmuru, mayıs ayının sonuna kadar hafifleyerek devam edecektir.

  • Yılın ilk meteor yağmuru hakkında detaylar ve gözlem ipuçları
  • Geminid meteor yağmurunu ne zaman ve nereden gözlemleyebilirsiniz?

Halley Kuyruklu Yıldızı ve Eta Aquaridlerin Özellikleri

Eta Aquarid meteor yağmuru, aslında Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçen Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bir mirasıdır.

Her yıl, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz izi yakınından geçerken meteor yağmurları yaşanmaktadır.

Kuyruklu yıldızdan kopan ve kum tanesinden küçük parçacıklar, Dünya’nın atmosferine saatte 65 kilometre hızla girerek çarpma yapmaktadır.

Parçacıkların atmosfere hızlı girişi yoğun bir sürtünme oluşturur ve buharlaşarak parlak ışıma meydana getirir, bizim gözlemlerimizde bu olayı meteorolar olarak algılarız.

Eta Aquarid meteorları, yavaş meteor yağmurlarının aksine hızlı ve keskin ışımalar yaratarak ışık izleri oluştururlar.

Bazı durumlarda kuyruklu yıldızdan kopan parçalar daha büyük olabilir ve ateş topları şeklinde parlak ışımalar meydana getirebilirler, bu da meteor yağmurunun en ilgi çekici anlarından biridir.

Mayıs ayında Eta Aquarid gözlemlemenin yanı sıra, 12 Mayıs’ta dolunay, 27 Mayıs’ta yeni ay ve 22-24 Mayıs arasında Ay, Venüs ve Mars’ın gökyüzündeki buluşmasına tanık olabilirsiniz.

  • Geminid meteor yağmuru nedir ve bu akşam nereden izlenebilir?
  • Fotoğraflar eşliğinde Perseid meteor yağmuru gözlemleri

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

Gündemi sarsan dizi ve oyun gerçek çıktı! Last of Us virüsü kanıtlandı

Ekranlarda izlediğimiz korkutucu senaryolar, sandığımızdan çok daha eski bir gerçeğe dayanıyor olabilir. Bilim insanları, günümüzde popüler kültürde sıkça yer bulan “zombi mantarları”nın, aslında 99 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardı.

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.