Esnek çalışma modeli kapıda: Günde 10 saat çalışıp 3 gün izin yapılabilecek

Türkiye’de Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Başlıyor: İşte Detaylar

Türkiye’de çalışma hayatında büyük bir değişiklik yaklaşıyor. Haftada 4 gün çalışma modeli hayata geçiyor. Uzun zamandır konuşulan esnek çalışma sistemi, çalışanlara haftalık 40 saatlik mesailerini 4 gün boyunca 10’ar saat çalışarak tamamlama imkanı sunacak.

Esnek Çalışma Modeli Nasıl Uygulanacak?

TV100’de yer alan habere göre, Mali Müşavir Murat Bal, bu modelin dünya genelinde birçok ülkede uygulandığını belirterek, “Uzun zamandır beklenen esnek çalışma modeli nihayet Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak. Çalışanlar haftada 4 gün, günde 10 saat mesai yaparak toplamda 40 saatlik çalışma süresini tamamlayacak” dedi.

Yeni sistem, çalışanlar arasında farklı düşüncelere yol açtı. Bazı çalışanlar haftada üç gün izin yapma fikrini olumlu karşılarken, bazıları ise günlük mesai süresinin artmasından endişe ediyor.

Kimler İçin Faydalı Olacak?

Özellikle çocuk sahibi anneler, eğitim alan gençler ve dezavantajlı gruplar için bu modelin büyük bir kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Bal, “Çalışan anneler, öğrenciler ve dezavantajlı gruplar için bu model oldukça faydalı olacak. Çalışma günlerinin azalması, onların hayatını daha düzenli planlamalarına yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Ne Zaman Başlayacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, esnek çalışma modelinin bu yılın ortalarında uygulanmaya başlayacağını belirtti. Elmen, “Mart sonu ya da Nisan başında işverenler, çalışanlarına danışarak bu modele geçiş yapmaya başlayacaklar” dedi. İlk etapta ağır mesai saatlerine sahip tekstil sektörü gibi alanlarda uygulanması beklenen modelin, zamanla diğer sektörlere de yayılması bekleniyor.

Zorunlu Fazla Mesai Olacak Mı?

Yeni modelde, haftada 4 gün çalışmayı tercih edenler için günlük çalışma süresi 10 saat olacak. Böylece toplam haftalık çalışma süresi değişmeyecek. Elmen, “Eğer işe zaten gidiyorsanız, birkaç saat fazla çalışıp üç gün izin yapmak daha avantajlı olabilir. Hem aileye, hem kişisel yaşama daha fazla zaman ayırmak mümkün olacak” dedi.

Elmen, genç neslin bu sistemi tercih etme eğiliminde olduğunu belirterek, “Çünkü genç nesil artık sistemden çok çıkıyor, sıkılıyorlar çünkü, 2 ay çalışıyor aman ben diyor aldım maaşımı hadi tatile diyor, iki ay çalışmıyor. O yüzden sistemde tutmak için de uygulanabilir bir duruma döndü aslında bakarsanız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten vergi denetimi paylaşımı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden son zamanlarda artan vergi tahsilatına ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Şimşek, paylaştığı grafik ile denetimlerde daha çok “büyük ölçekli” mükelleflere odaklanıldığı mesajını …

Yabancı hisse almaya devam etti

Yabancı hisse almaya devam etti

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …