Brezilya’da bilim insanları haftada 112 gram veya üstü alkol tüketenleri uyardı

AA

Brezilya’da bilim insanları, ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirdi..

Science Daily’nin aktardığına göre, uzmanlar, sağlık üzerinde alkol tüketiminin etkilerini incelemek için 1781 ölünün beyinlerini otopsiyle inceledi.

Ayrıca, ölenlerin yakınlarına alkol tüketim alışkanlıkları hakkında bazı sorular sordular.

KATILIMCILAR 4 GRUBA AYRILDI

Uzmanlar, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve sert içkilerde 45 mililitre alkol tüketiminin “1 birim/14 gram alkol” olduğunu belirledi. Denekleri, haftalık alkol tüketim birimlerine göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az içenler”, “haftada 8 ya da daha fazla içenler” ve “önceden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde 4 gruba ayırdı.

ALKOLÜN BEYİN DAMARLARINI SERTLEŞTİRMESİNİN SONUÇLARI

Çalışma, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketenlerde beyin damarlarının sertleşmesine bağlı bilişsel problemlerin gelişme olasılığının hiç içmeyenlere göre %133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Haftada 8 birim veya daha fazla alanlar ile önceden aşırı içen ve bırakanlarda Alzheimer belirtilerinin daha yaygın olduğu ve aşırı alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken öldüğü bulundu.

“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”

Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bunun uzun vadeli hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek beyin sağlığına zararlı etkilere neden olabileceğini gözlemledik.” açıklamasını yaptı.

Beyindeki küçük damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden olan “hyaline arterioloskleroz”​​​​​​​, zamanla hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.

Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.