Ağız kokusunu hafife almayın! Oruç tutarken ağız kokusu sizi uyarıyor olabilir!

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan: Ramazan’da Kötü Ağız Kokusu, Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, Ramazan ayında yaşanan kötü ağız kokusunun geçici bir sorun olabileceğini vurgulayarak, aynı zamanda ciddi sistemik hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Özkan’a göre, oruç tutarken tükürük üretiminin azaldığı, ağız kuruluğunun arttığı ve bu durumun ağızdaki bakterilerin çoğalmasına neden olduğu bilinmektedir. Ancak kötü ağız kokusunun her zaman basit bakteriyel etkenlerden kaynaklanmadığını belirten Özkan, özellikle nefeste aseton, meyvemsi, amonyak, idrarsı, çürük yumurta kokusu, ekşilik, küflü bir koku gibi belirtiler varsa, diyabet, böbrek yetmezliği, mide veya karaciğer hastalığı gibi ciddi durumların düşünülmesi gerektiğini söyledi. Özkan, Ramazan ayında yaşanan kötü ağız kokusunun vücudun verdiği bir sinyal olabileceğini ifade etti.

“Tükürük Üretimi Yavaşlar ve Ağız Kuruluğu Oluşur”

Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluğun tükürük akışını azalttığını belirten Özkan, tükürüğün ağız içini temizleyen, bakterileri nötralize eden ve diş minesini koruyan doğal bir savunma mekanizması olduğunu açıkladı. Ancak oruç sırasında yeterli sıvı alınmadığında tükürük üretiminin yavaşladığını ve ağız kuruluğunun oluştuğunu söyleyen Özkan, bu durumun dişleri çürüğe karşı koruyan doğal bir kalkanın zayıflamasına neden olduğunu belirtti. Özellikle sahurda dişlerin fırçalanmaması durumunda gece boyunca bakterilerin hızla çoğalarak asit ürettiğini ve bu durumun diş çürüğü oluşumunu hızlandırdığını belirtti.

Özkan, açlık sırasında vücudun enerji sağlamak için yağları yakmaya başladığını ve bu süreçte keton cisimciklerinin üretildiğini söyledi. Kontrolsüz kan şekeri seviyeleri olan diyabetik bireylerde aşırı keton üretiminin gerçekleşebileceğini belirten Özkan, bu durumun belirtilerinin nefeste aseton kokusu, aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik ve baş dönmesi olduğunu ifade etti.

Nefeste Aseton ve Balıksı Koku

Oruç tutan bireylerin yaklaşık yüzde 18’inde nefeste aseton kokusuna rastlandığını belirten Özkan, eğer bir bireyin nefesinde belirgin bir aseton kokusu fark ediliyorsa, kan şekeri seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ve bir doktora danışılması gerektiğini söyledi. Özkan, böbrek yetmezliği olan kişilerde üre ve diğer toksinlerin birikerek nefeste idrar kokusu veya balık kokusu oluşturabileceğini belirtti. Açlık sırasında vücuttan sıvı kaybının da eklenmesiyle bu kokunun daha belirgin hale gelebileceğini açıkladı.

Özkan, karaciğerin toksinleri parçalayarak vücuttan uzaklaştırdığını hatırlatarak, ancak karaciğer yetmezliği durumunda sülfürlü bileşiklerin kanda birikerek nefeste küflü veya balıksı bir kokuya neden olabileceğini belirtti. Nefeste küf veya çürük meyve kokusu fark edenlerin hemen bir gastroenteroloji uzmanına başvurması gerektiğini ifade etti.

Uzun süreli açlıkla mide asidinin ağza gelerek reflü semptomlarını artırabileceğini belirten Özkan, bu durumun nefeste ekşi veya çürük yumurta kokusuna neden olabileceğini ve ayrıca mide enfeksiyonuna neden olan Helicobacter pylori bakterisinin ağız kokusunun şiddetlenmesine katkıda bulunabileceğini söyledi.

Sahur ve iftarda yeterli su tüketiminin önemini vurgulayan Özkan, su tüketiminin kötü ağız kokusunu azaltarak tükürük üretimini artırdığını belirtti. Ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Özkan, sahurda dişlerin fırçalanması, dil temizliğine önem verilmesi, aşırı protein tüketiminden kaçınılması, bitkisel çözümlerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Ağız kokusunun genellikle ağız kaynaklı olduğunu belirten Özkan, belirtiler varsa öncelikle diş hekimine veya uzman bir diş hekimine başvurulması gerektiğini söyledi..

Related Posts

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Bireylerin sosyal medyadaki insanlardan etkilenerek kilo vermeye başladıklarını belirten Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, bu durumun ilerleyen süreçte ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi.