Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminin ortasında sıcak hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, bu dönemde kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava vücudu serinletmek için terlemeyi artırırken, su ve mineral kaybı da artıyor. Bu durum kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak hava damar genişlemesine sebep olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve ritim bozukluklarına neden olabiliyor.

Bebekler ve Yaşlılar Daha Fazla Risk Altında

Bebekler, çocuklar ve yaşlılar sıcak hava dalgasında daha fazla risk altında yer alıyor. Bu gruplar genellikle su tüketimini yetersiz olduğu için vücutlarının sıcağa uyum sağlaması daha zor olabiliyor. Diğer risk grupları arasında ise spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları bulunuyor. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklardan dolayı idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin ise yaz aylarında doz ayarlaması gerekebilir.

Yapılan Yanlışlar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcak havalarda hızla tüketilen buz gibi içecekler vücut için zararlı olabilir. Çok soğuk içecekler boğazdaki mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca, alkol tüketimi de su kaybını artırarak güneş çarpması riskini yükseltebilir. Şekerli içecekler, çay ve kahve tüketiminin de su kaybını artırdığı bilinmeli ve bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Soğuk Suya Dikkat!

Sıcaktan bunalan birçok kişi serinlemek için soğuk suya yönelmek isteyebilir. Ancak, özellikle kalp sağlığı açısından ani sıcak-soğuk geçişlerden kaçınılmalıdır. Vücuttaki ani ısı değişiklikleri kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bunun yerine serin tutan ama terletmeyen giysiler tercih edilmeli, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve spor sonrası klimalı ortamlardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.