Merkez rezervlerinde kayıp!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Dolar Rezervleri Hızla Eriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dolar rezervleri, 19 Mart operasyonlarından bu yana hızla azalmaya devam ediyor. Brüt rezervler geçen haftaya göre yüzde 1,8 azalarak 140 milyar doların altına geriledi ve 2 Mayıs itibarıyla 138,5 milyar dolara düştü. Banka, önceki hafta 141,1 milyar dolar brüt rezerve sahipti.

Aynı şekilde net rezervlerde de bir düşüş yaşandı. Net uluslararası rezervler, bir önceki haftaya göre 2,2 milyar dolar azalarak 32,8 milyar dolara indi. Döviz rezervleri ise %3,3 azalarak 49,9 milyar dolara geriledi.

Altın rezervleri de yüzde 1 düşüşle 80,9 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezervler 16,4 milyar dolardan 13,8 milyar dolara geriledi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, rezervlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hala pozitif seyrediyor. Ancak rezervlerdeki düşüş devam ediyor, bu durum geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” şeklinde konuştu.

Eğilmez, geçen yıl -60 milyar dolarlık negatif rezervden bugüne kadar geldiklerine işaret ederek, uygulanan politikaların hala yetersiz olduğunu belirtti.

HAKAN KARA, ERİMEYİ AÇIKLADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından, Merkez Bankası dolar rezervlerinde büyük düşüşler yaşandı. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, geçen hafta yaptığı açıklamada, 18 Mart’tan bugüne kadar 49 günde 57 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştiğini belirtmişti.

Related Posts

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

SGK uzmanından kademeli emeklilik açıklaması: ‘Hükümetin oyları çok düşerse…’

SGK, emeklilik sistemi üzerindeki suiistimallere karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Hileli yollarla emekli olanların maaşları iptal ediliyor ve gerekli hukuki süreçler başlatılıyor. Yetkililer, yurttaşları kurallara uygun hareket etmeleri konusunda uyarıyor.

Teknoloji devi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Teknoliji devi Panasonic Holdings, Japonya’daki çalışanları da dahil olmak üzere 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren