Küresel altın talebi ilk çeyrekte son 9 yılın zirvesine çıktı

Dünya Altın Konseyi, 2025 Yılı Birinci Çeyrek Altın Talep Trendleri

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi “Altın Talep Trendleri” raporunu yayımladı.

Rapora göre, küresel altın talebi birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 1206 ton oldu. Böylece ilk çeyrekte altın talebi 2016’dan beri ölçülen en yüksek birinci çeyrek seviyesine ulaştı.

Altın borsa yatırım fonlarının girişleri, altının fiyat artışında önemli bir rol oynadı.

Merkez bankalarının birinci çeyrekte altın alımları bir önceki çeyreğe göre yavaşladı ve toplam 243,7 ton altın satın aldılar.

Yatırım amaçlı altın alımı ise bir önceki çeyrekte 344,7 ton iken birinci çeyrekte 551,9 tona yükseldi.

Sikke ve külçe altın alımı 325,4 ton olarak gerçekleşti.

Altın takı talebi, rekor fiyatlarla birlikte büyük bir düşüş yaşadı. Kovid-19 salgını döneminde duraklayan talep, şimdi en düşük seviyelerden birini gördü.

Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaştı. Birinci çeyrek döneminde ortalama altın fiyatı yıllık bazda yüzde 38 artarak 2 bin 860 doları geçti.

Altın fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsa dalgalanmaları ve zayıf dolar yer alıyor.

Related Posts

Uyarı yapıldı: 4 milyon 237 bin kişinin ehliyeti geçersiz olabilir!

Eski tip sürücü belgesi kullanan 4 milyon 237 bin kişi, 31 Temmuz’a kadar yenileme işlemi yapmazsa ehliyetleri geçersiz hale gelecek.

Şimşek’ten enflasyon mesajı: Programa olan siyasi destekte gerileme yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında ekonomiye ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef patikasındaki yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılacağını açıkladı. Şimşek, iç ve dış siyasi gelişmelerden Türkiye’nin yatırımcılarının etkilenmeyeceğini belirterek siyasi desteğin devam ettiğini belirtti.

Trafik sigortasında yeni dönem: Hasar tespiti sil baştan!

Trafik sigortasında yeni bir düzenlemeye gidildi. Hasar tespit süreçlerinde eksper zorunluluğu getirildi. Araç işlemleri artık dijital olarak takip edilecek.

Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

Dünya çapında 2024 yılında gerçekleşen askeri harcamalar Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en hızlı artışını göstererek 2.7 trilyon dolara ulaştı. Türkiye iki sıra yükselerek 17. oldu.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir