Küresel altın talebi ilk çeyrekte son 9 yılın zirvesine çıktı

Dünya Altın Konseyi, 2025 Yılı Birinci Çeyrek Altın Talep Trendleri

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi “Altın Talep Trendleri” raporunu yayımladı.

Rapora göre, küresel altın talebi birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 1206 ton oldu. Böylece ilk çeyrekte altın talebi 2016’dan beri ölçülen en yüksek birinci çeyrek seviyesine ulaştı.

Altın borsa yatırım fonlarının girişleri, altının fiyat artışında önemli bir rol oynadı.

Merkez bankalarının birinci çeyrekte altın alımları bir önceki çeyreğe göre yavaşladı ve toplam 243,7 ton altın satın aldılar.

Yatırım amaçlı altın alımı ise bir önceki çeyrekte 344,7 ton iken birinci çeyrekte 551,9 tona yükseldi.

Sikke ve külçe altın alımı 325,4 ton olarak gerçekleşti.

Altın takı talebi, rekor fiyatlarla birlikte büyük bir düşüş yaşadı. Kovid-19 salgını döneminde duraklayan talep, şimdi en düşük seviyelerden birini gördü.

Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaştı. Birinci çeyrek döneminde ortalama altın fiyatı yıllık bazda yüzde 38 artarak 2 bin 860 doları geçti.

Altın fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsa dalgalanmaları ve zayıf dolar yer alıyor.

Related Posts

Yabancı hisse almaya devam etti

Yabancı hisse almaya devam etti

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte