Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Anoreksiya Nervoza Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza, aslında zayıf olan bir kişinin kendisini kilolu hissetmesiyle ortaya çıkan ciddi bir yeme bozukluğudur. Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu hastalık, özellikle 12-20 yaş arası genç kızlarda sıkça görülmektedir. Erkeklere göre kızlarda 7 kat daha fazla rastlanan anoreksiya, günümüzde sosyal medya ve çevresel baskılar nedeniyle yaygınlaşmaktadır.

Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Medicana Sivas Hastanesi’nden Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, anoreksiya hastalığını şu şekilde tanımlamaktadır: “Kişi, kendisini şişman olarak algılar ve sürekli kilo verme eğiliminde olur. Zayıf olmasına rağmen zihinsel olarak kilolu olduğunu düşünür ve bu durumu psikolojik bir takıntı haline getirir.”

Sosyal Medyanın Rolü ve Tedavi Yöntemleri

Uzman Psikolog Özkaya, anoreksiyanın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. “Kişi, uyku problemleri, enerji kaybı ve hareket zorlukları gibi fiziksel sorunlarla karşılaşabilir. Psikolojik açıdan ise obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.” diyerek hastalığın etkilerini açıklıyor.

Tedavi Edilmesi Gereken Bir Hastalık

Sosyal medyanın gençler üzerindeki mankenlik baskısının anoreksiya hastalığının yayılmasında rol oynadığını belirten Özkaya, “Genetik faktörlerin yanı sıra sosyal medyanın etkisi büyük.” diyor ve tedavinin önemine vurgu yapıyor. Anoreksiya tedavisi için diyetisyen, psikolog ve psikiyatrist gibi uzmanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kilo kaybı yaşayan kişilerin yüzde 30’unu aşması durumunda yatarak tedavi gerekebileceğini ve tedavi edilmediğinde hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.