İstanbul’u gören bir daha unutmaz

Ömer Koç’un Eşsiz Kitap Koleksiyonundan Yeni İstanbul Tarihi Sergisi

Seray Şahinler – Ömer Koç’un eşsiz kitap koleksiyonundan yeni bir İstanbul tarihi yazıldı. Koleksiyondaki 300 özel kitapta yer bulan İstanbul izleri sergi oldu. Meşher’de açılan “Hikâye İstanbul’da Geçiyor” adlı sergi fantastik öykülerden grafik romanlara, bilim kurgudan casusluk hikâyelerine Batı edebiyatının kurmaca yapıtlarındaki İstanbul tahayyüllerini inceliyor.

Voltaire’den Woolf’a

Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin’in küratörlüğünde, Meşher’in iki katına yayılan sergi renkli bir İstanbul masalı yazıyor. Sergide 16. YY’dan günümüze farklı zamanlarda ve edebî türlerde üretilmiş İstanbul temsillerini görüyoruz. Hem İstanbul’u konu alan hem yolu bir şekilde İstanbul’dan geçen kitaplar bunlar.

“Hikâye İstanbul’da Geçiyor”, Voltaire’in “Candide”inden Lord Byron’ın “Don Juan”ına, Virginia Woolf’un “Orlando”sundan Pierre Loti’nin “Aziyadé”sine ve Ian Fleming’in efsane serisi “James Bond”a kadar Batı edebiyatının yolu İstanbul’dan geçen karakterlerinin izinde bir yolculuğa davet ediyor izleyiciyi. Victor Hugo, William Butler Yeats, Jules Verne gibi ünlü şair ve yazarların İstanbul tasvirlerini hatırlatırken yeni yapıtların keşfedilmesi için de bir kapı aralıyor.

Serginin en eski kitabı 1547 tarihli Bertrand de La Borderie’e ait “Konstantinopolis Seyahati Üzerine Konuşma”. 2000’lerde yayımlanan yeni inceleme kitaplarıyla birlikte süreç bugüne ulaşıyor. Victor Hugo’nun “Doğululuklar”, William Plat Ball’ın 1872 tarihli “Türkiye’den Şiirler”, Mme. A. Prevost’un “Boğaziçi’nde Yetim Kızı”; Jean Bell’in “Topkapı’daki Hamam”, Raoul de Navert’nin “Boğaz’ın Akbabaları” öne çıkan yapıtlar arasında.

Topkapı’dan Görüntüler

Sergideki bazı önemli kitaplar disiplinerarası bir yaklaşımla zenginleşmiş. Burada kitap-film ilişkisi öne çıkıyor. Eric Ambler imzalı “Gün Işığı” kitabı örneğin… “Gün Işığı”, Ambler seçkisinin zengin eserlerinden biri çünkü roman, 1964’te “Topkapı” adıyla sinemaya uyarlanıyor. Çekimleri 1963’te İstanbul’da yapılan filmden görüntüler de kitaba ayrılan özel bölümde gösteriliyor, filmin orijinal afişi ise yine Koç’un koleksiyonundan. Videoda İstanbul yine en güzel, en romantik hâliyle seyirciyi selamlıyor. Yine sergiden öğrendiğimize göre “Topkapı” filminin çekim haberleri basında birinci sayfalara yansımış…

İstanbul denince Pierre Loti’siz bir seçki düşünülemez elbette… Sergide Pierre Loti için dört özel vitrin yapılmış. Yazarın ilk kitabı “Aziyade”nin ilk baskısı, II. Abdülhamid’in kendisine Yıldız Sarayı’nda hediye ettiği elmas taşlarla süslü tütün tabakası, Fransa’daki evinin Türk odasından görüntü ve Peyami Safa’nın kendisini eleştiren köşe yazısı da sergide.

İlk baskı kitaplarıyla birlikte sergide yer bulan ünlü Fransız yazar Claude Farrere’nin 1922’deki İzmir ziyaretinde Atatürk ile çekilmiş fotoğrafı da serginin ilginç detaylarından biri.

Munchausen Sarayda

Alman yazar Rudolf Erich Raspe’nin meşhur “Baron Munchausen’ın Maceraları” da hem kitabıyla hem filmiyle sergide yer bulan önemli eserlerden. Fantastik şeyler yaşayan Munchausen, abartılı hikâyelerle efsaneleşiyor. Bir Alman subayı olan ve Osmanlı’ya karşı savaşan Munchausen, önce esir düşüyor sonra padişah ile dostluk kuruyor. 1866’da yayımlanan kitap, 1943’te, Nazi döneminde dönemi için çok büyük bir bütçeyle filme uyarlanıyor. Kitap 1980 yılında Milliyet Çocuk tarafından “Çılgın Baron” adıyla çizgi roman olarak okurlara hediye edilmiş.

Sergi sadece İstanbul kitaplarını değil, kitapların tarih aralığındaki dönemi de takip eden tamamlayıcı obje ve belgeler de sunuyor. Yeniçerileri tasvir eden figürler, II. Mahmud’u yeni ordu üniformasıyla gösteren Henri-Guillaume Schlesinger imzalı yağlı boya tablo, şarkta savaşı gösteren renkli taşbaskı tombala kartı, Birinci Dünya Savaşı’ndan top mermileri, yine savaşta Avrupa’yı hicveden haritalar, kartpostallar ve mektuplar bunlardan bazıları… Böylece romanın yazıldığı, filmin çekildiği atmosfere çok yönlü bir bakış sunuyor.

Kurmaca ve gerçeğin iç içe geçtiği romanlar, izleyiciye de gerçeklikle kurgu arasında bir okuma alanı yaratıyor. Ve bütün izler birleşerek bugünden bir kültür ve şehir tarihi kitabı yazdırıyor aslında. Sergide yer alan 1810 tarihli bir el yazmasındaki “Pera’yı gören, bir daha unutmaz” ifadesi İstanbul aşkını anlatmaya yetiyor.

James Bond’a İlham Verdi

Serginin renkli vitrinlerinden birinde de Ian Fleming’in “James Bond”u var. Serinin İstanbul’da geçen beşinci kitabı “Rusya’dan Sevgilerle” ilk baskısıyla ve filmin çekildiği dönemde Türk basınına yansıyan haberleriyle yer buluyor. Küratör Şeyda Çetin, “Fleming, karakterlerini yaratırken İstanbul’dan ilham aldığını söylüyor. Serinin beşinci kitabı da ağırlıklı olarak burada geçiyor. Fleming filmi 1963’te çekmiş ve İstanbul’dan bir cazibe merkezi olarak da etkilenmiş” diyor.

Selim İleri’nin Son Yazısı

Meşher’de sergideki kitaplardan uyarlanmış filmlerden seçki de sunulacak. Gösterimlerin yapılacağı katta yer alan okuma bölümlerinde de sergide orijinalleri görülen kitapların Türkçe çevirilerini incelemek mümkün olacak. Sergi için bir de özel yayın hazırlandı. Katalogta 8 Ocak’ta kaybettiğimiz Selim İleri’nin, seçkideki kitaplardan kişisel tarihinde yer etmiş olanlara değindiği “Ölümsüz İstanbul” başlıklı yayımlanan son yazısı bunuluyor.

Related Posts

Kabotaj Bayramı nedir, ne zaman? 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

Türkiye’nin denizlerdeki bağımsızlığının ve egemenliğinin sembolü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 2025 yılında 99. kez büyük bir coşkuyla kutlanıyor! 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında tam bağımsızlık kazanılan bu özel gün, Mavi Vatan’ın gücünü ve denizciliğin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sosyal medyada paylaşılmak üzere hazırlanan en güzel, resimli ve anlamlı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları ile bu gurur dolu günü sevdiklerinizle kutlayın. İşte 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Regl iken havuza ve denize girilir mi, nasıl girilmeli? Adet döneminde havuza girme hususunda önemli bilgiler

Regl döneminde havuza ve denize girilir mi sorusu pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Yaz aylarında tatil sırasında havuza veya denize girmek isteyen ancak adet dönemi sebebiyle kafa karışıklığı yaşayanlar konuyla ilgili detayları merak ediyor. Peki regl iken denize girilir mi? İşte ayrıntılar…

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 4 gün tatil ihtimaline dikkat! İşte 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü resmi daireler çalışıyor mu, bankalar açık mı? İşte cevabı

15 Temmuz resmi tatil mi hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz resmi tatil mi bankalar ve resmi daireler açık mı? Temmuz ayında tatil planı yapacaklar Milli Birlik ve Demokrasi günü tarihinim yaklaşmasıyla birlikte merak içerisinde bu soruların cevabını araştırıyor. Merak edilen sorular resmi tatil takviminin açıklanmasıyla birlikte cevabını buldu. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz tatili hafta sonuyla birleşerek 4 gün olur mu? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025 (ÖSYM takvimi) | TYT, AYT, YDT üniversite sınavı sonuçları erken açıklanır mı? ÖSYM YKS sınav sonuçları açıklanma tarihini duyurdu!

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınav sonuçları açıklanma tarihi, üniversite adayları tarafından bekleniyor. TYT, AYT, YDT olmak üzere üç oturumda üniversite sınavının tamamlanmasının ardından, sınav sonuçları için geri sayım başladı. YKS cevap anahtarı kitapçığı ile netlerini hesaplayan üniversite adayların sonuçların açıklanacağı tarihi beklemeye başladı. YKS sonuçlarının erken açıklanmasına yönelik beklentiler de gündeme gelirken, ÖSYM sınav sonuçları için tarih verdi. Takvime göre 2025 YKS sonuçları bu yıl temmuz ortasında açıklanacak. YKS sınav sonuçları ÖSYM.gov.tr üzerinden ilan edilecek ve aday T.C kimlik numarası ile sonuçlar öğrenilecek. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınav puanları YKS sınav sonuç belgesinde yer alacak. Peki, 2025 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak, TYT, AYT, YDT sonuçları erken açıklanır mı? İşte, 2025 YKS sınav sonuç tarihi ve ayrıntılar.

E-OKUL NE ZAMAN KAPANIYOR 2025 (2. DÖNEM) | e-Okul kapandı mı, öğretmenlere ve velilere kapanacak mı? MEB e-Okul giriş ekranı!

E-Okul giriş ekranı 2. Dönemin tamamlanmasına kısa süre kala, öğrenciler, veliler ve hem de öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. 20 Haziran 2025 Cuma günü karnelerin verilmesiyle beraber 2024 2025 eğitim öğretim dönemi son bulacak. Karne günü öncesi veliler çocuklarının devamsızlık notlarını, sınav sonuçlarını ve karne notlarını öğrenmek isterken, öğretmenler ise e-Okul sistemine öğrencilerin ortalama ve sınav notlarını giriyorlar. Bu nedenle, e-Okul VBS girişinde de yoğunluk ve kesinti yaşanıyor. Bu nedenle, e-Okul çöktü mü, yada e-Okul kapandı mı? soruları gündeme geliyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, karne günü öncesi e-Okul ne zaman kapanacak, e-Okul giriş ekranı kapanacak mı? İşte, 2.Dönem e-Okul giriş ekranı hakkında ayrıntılı bilgiler.